Glavna

Novosti

Odgajivacnica

Nasi psi -

Uzgoj

Izlozbe

O rasama -

Foto album

Arhiva

Klub ruskih rasa

Forum

Knjiga utisaka

Kontakt

Linkovi

 

 

 

 

 

  

 

Odgajivacnica "Ruski Izvor"

istorija odgajivacnice / nasi sampioni / o nama

 

 

Odgajivacnica "Ruski Izvor" registrovana je u FCI i JKS pod brojem 4160, specijalizacija od 1995. godine - rasa "Kavkaski ovcar", a od 2004. i - "Srednjeazijski ovcar". Trenutno smo najtrofejnija odgajivacnica na ovim prostorima, sto dokazuju titule i poreklo nasih pasa. U njihovim pedigrejima srescete legendarne pse, kao i aktuelne sampione, cija imena cine istoriju rase. Svi nasi psi su uvezeni iz maticne zemlje (Rusiji i bivseg SSSR), pazljivo birani i strpljivo docekivani iz najboljih odgajivacnica. U toku svih ovih godina smo prikupljali razlicite krvne linije i priplodni materijal uvozom i parenjima nasih zenki sa najboljima muzjacima u okruzenju. Gajimo i drzimo pse izkljucivo cistih linija priznatih od strane maticne zemlje.

Istorija odgajivacnice (klikni na ime psa za sliku i info)

Ranijih godina u odgajivacnici su boravili i psi rasa sarplaninac, crni ruski terijer (pogl. stranu) , engleski koker spanijel. Rasa, sa kojom je pocelo bavlenje kinologijom, jos za vreme zivota u Rusiji (od 1984. godine) je bila - erdelterijer (pogl. stranu).

Ali ipak, zasto bas kavkaski ovcari? Svoje prve kavkasce nabavili smo u Rusiji 1995. godine i od tada smo ostali privrzeni ovoj rasi. Dva prva psa, cisto bele boje - NURDAN i NURBEK posedovali su sve kvalitete pravih kavkazaca - odanost, plemenitost, inteligenciju i zauvek su zauzeli mesta u nasim srcima. Posle toga u Srbiji je bio nabavljen pas domaceg uzgoja - BEG, sin izvorne Done (Krasnodar). Ovaj pas je osvojio dosta nagrada i pobeda na izlozbama, postavsi na kraju i multi-sampion Jugoslavije (1998. i 2000. godine).

U zelji da nabavimo novi priplodni material iz maticne zemlje i da zapocnemo svoj vlastiti uzgoj, 1998. godine uvezena je nasa prva zenka - IVETA, starih Lenjingradskih (Frant, Dato) i Moskovskih (Ajtesh, Raksh) linija. Do danas ova zenka je osvojila dosta titula i kandidatura, kao sto je "Sampion mladih u lepoti", "Sampion Jugoslavije", "Sampion Bosne i Hercegovine", Kandidat za Intersampiona. Iz prvog naseg legla od Ivete i Norisa (Ch.Rusije, 2 CH x NKP Tagor x Mladi CH NKP Lejla) na izlozbama prikazivani su samo kuja PANDA - "Mladi sampion Jugoslavije" i "Sampion Jugoslavije" i njen brat PAMIR (2 x CAC, BOB).

Iz Rusije u 2000. godini nabavljena je jos jedna zenka – NIJANA, kcerka Sampiona Rusiji Urbaja (Ch. Rusije, 2 x NKP Tagor x Matiljda) i Zhanete-Boss (starih Novosibirskih linija, potomak Boksara). Sa 11 meseci NIJANA je postala "Mladi sampion Jugoslavije", sa nepune dve godine - "Sampion Jugoslavije". Do sada ostvarila je uspehe i u inostranstvu, pobedivsi na "Kupu Centralne i Istocne Evrope" u Aradu, gde je osvojila je titule "Sampion Rumunije" i "Sampion Centralne i Istocne Evrope". Na specijalizovanoj izlozbi kluba "KARAKAN" u Budimpesti pobedom u intermedia razredu osvojila je CAC i postala je kandidat za CH Madjarske. Takodje NIJANA je kandidat za CH Hrvatske, ispunila je uslov za CH Bosne i Hercegovine. NIJANA je prprvi nas pas koji je osvojio laskavu titulu INTERSAMPIONA. U maju 2004. Nijana je pobedila na "Balkanskom Kupu" u Sofiji i postala je sampion Balkana, sampion Sofije i sampion Bugarske. Najvise puta pobedjivala je na CACIB Beorgad, uzimajuci titulu i muzjacima sampionima. Sve kvalitete ove zenke ocenila je Predsednik Nacionalnog kluba Rusjije za rasu "Kavkaski ovcar" Galina Kirkitskaja, koja je na specijalki u Surcinu 2004. godine ocenjivala NIJANU van konkurencije (iz etickih razloga odg.RUSKI IZVOR se nije takmicila), i dala njoj kratak, ali atraktivan opis od dve reci: "SUPER SOBAKA!" Na testu karaktera u Surcinu NIJANA je bila najbolja zenka izlozbe (izbor Mirka Sirkovica)!

Iz Rusije, g.Ekaterinburg, 2001.godine je uvezen muzjak SAMOCVETY URALA IDEAL - sin jednog od najboljih pasa Ukraine Batira Velikog Hana, sampiona izlozbi i pobednika mnogih borbi. Majka - Sampion Inter Kluba ICKO, Nacionalnog Kluba NKP KO, Intersampion i Sampion Rusije - Chilita (Arch x Bella), g.Ekaterinburg. SAMOCVETY URALA IDEAL je "Mladi Sampion Jugoslavije", "Sampion SCG", "Sampion Rumunije" i "Sampion Centralne i Istocne Evrope". Kandidat je za CH Madjarske, ispunio je uslov za CH Bosne i Hercegovine. Osvojio i CAC u intermedija razredu na izuzetno jakoj specijaliziravanoj izlozbi KARAKAN u Madjarskoj i bio je II u izboru za najlepseg kavkasca izlozbe. Na EURODOGSHOW 2003 u Bratislavi osvaja R.CAC. Od FCI mu dodeljena titula INTERSAMPIONA. Trenutno IDEAL se nalazi u g.Krasnojarsku, u Sibiru, u novoformiranoj odgajivacnici kavkaskih ovcara, gde treba da da svoj doprinos razvoju rase u tom gradu.

Od NIJANE i IDEALA u 2003. godini dobijeno je njihovo prvo leglo ("O"-leglo), koje po kvalitetu zadovoljilo sve nase kreterijume i ocekivanja. ORION, ONEGA i ODESSA iz Ruskog Izvora su postali Mladi sampioni Srbije i Crne Gore, a kasnije i Sampioni, a ORTON iz Ruskog Izvora - Mladi sampion Slovenije i Mladi sampion Slovenackog Kluba za velike pasmine i molose (SKVPM). ORION je na specijalizovanoj izlozbi KO & SAO 2004. godine u Surcinu (sudija - Kirkitsjaja) osvojio I mesto u "baby" razredu. ODESSA i OSKAR iz Ruskog Izvora su kasnije postigli najveci uspeh koji su kavkasci iz Srbiji ikad zabelezili - postali su Pobednici specijalke ruskih rasa i Kandidate za sampione Internacionalnog kluba za rasu "Kavkaski ovcar" ICKO. Taj sertifikat se urucuje samo psima izuzetnog kvaliteta, dodeljuju ga samo sudije koje imenuje ICKO. Tako da je celo "O" leglo moze se smatrati izuzetno trofejnim - svi stenci, ukupno njih 5 su ostvarili znacajni rezultati na izlozbama, postali su sampioni svoje zemlje, a i vise ot toga! U odgajivacnici iz ovog legla ostavljena je kuja ONEGA. Onega se pokazala kao izuzetna priplodna kuja, i poklonila je nama jos jedno vrhunsko leglo. U kombinaciji sa Svetskim i Evropskim prvakom, Intersampionom i sampionom vise zemalja RUSKI RISK BOYAVIM ostenila je pet stenaca - Elladu, Euriku, Europu, Erkana i Elbrusa iz Ruskog Izvora. Svi su za sada mladi sampioni, i to vise zemalja - Srbije, Hrvatske, BIH, Slovacke, a Eurika je postala Sampion Centralne Evrope i pobednica Specijalke ruskih rasa u Slovackoj (u junior kategoriji), dok Ellada postala Mladi sampion Centralne i Istocne Evrope. ELLADA iz Ruskog Izvora je ostavljena u nasoj odgajivacnici i ocekujemo njenu uspesnu priplodnu karijeru.

U aprilu 2004. godine u nasu odgajivacnicu ponovo stize par mladih kavkazaca - SAMOCVETY URALA CHAROIT (CH RUS RKF Samocvety Urala Monarh x CH RUS CH NKP Ruski Medved Pallada) i ZHENEVA KAVKASKE NACIONALNOSTY (CH RUS, CH NKP Varlak x CH RUS Baja). Ovi psi su takodje se dokazali na izlozbama i u priplodu, CHAROIT je postao treci Intersampion u nasoj odgajivacnici, Sampion Centralne i Istocne Evrope, sampion Srbije. Zheneva pokupila najvuse nagrada od *ICKO* (dva put za redom) i Kluba ruskih rasa u istoriji - prva kavkaskinja iz Srbije koja je svake godine odnosila pehar sa specijalke, jednom kao Mlada pobednica, dva put kao Sampionka Kluba.

Takodje, bez obzira na to da posedujemo vrhunske muzjake, uvek zelimo doneti novu krv u nasu odgajivacnicu, pa parimo nase kuje sa muzjacima u inostranstvu. Nasu najbolju zenku NIJANU parimo sa psom tek uvezenim iz Rusije - Balagurom iz Sokolinogo Gnezda (Sampion Ukrajine, Clovacke, Ceske). U Srbiji ostaje BAJKAL iz Ruskog Izvora - Mladi sampion i Sampion Srbije, a njegov brat BALU - mladi sampion i sampion BIH, Mladi sampion Kluba ruskih rasa. Kasnije, NIJANA od Taljana iz Legende Kavkaza (Sampion Moldavije, Rumunije, Bugarske, Srbije) daje dva izuzetna steneta - DATVI i DATO iz Ruskog Izvora. Dato se izuzetno uspesno takmici na izlozbama, postao je do sada Mladi CH Hrvatske i BIH, a Datvi zavrsila sampionat Mladih Srbije. Ostavljena je u nasoj odgajivacnici.

Druga nasa zenka, IVETA, uparena je sa Yukatanom iz Sokolinog Gnezda, a u odgajivacnici su ostavljeni FAVORIT i FLORA iz Ruskog Izvora. Flora je vec postala Mladi sampion Srbije, dok Favorit je bio proglasen za najlepsu bebu kavkaskog ovcara na specijalki ruskih rasa 2008.

Krajem 2004. godine odgajivacnica RUSKI IZVOR pored kavkazaca odlucuje da drzi i srednjeazijske ovcare. Tako da par stenaca azijata - NAZAR i NEZENIN MIA dolaze u nasu odgajivacnicu. Stigli su iz Litvanije, a poticu od roditelja odgoja ruske odgajivacnice KLOVI. Dva snezno bela azijata ostvaruju zapazen uspeh na izlozbama kao ujednacen odgajivacki par, vise puta zauzimaju prva mesta u tom takmicenju. NAZAR i sad se takmici na izlozbama, vise puta je bio prvak rase, a postao je najtitulovaniji srednjeazijski ovcar u Srbiji. Intersampion je, sampion Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Kasnije, 2006. godine u RUSKI IZVOR stizu jos dve azijatkinje - ROHNET i Bayburi Shandi ZHAMAL. Rohnet je iz Sankt Peterburga, kcerka poznatog CH RUS Kara Kelle Rovshana II, psa turkmenskog porekla. Rohnet je mladi sampion Srbije, Sampion Srbije, a pokazala se odlicna u dresuri i junior-hendlingu, pa sa svojom mladom vlasnicom Marijom odnela dosta pehara sa takmicenja u hendlingu a oprobala se i u agilitiju! Imala je nastup na Beogradskom CACIBu sa sklolom za obuku pasa SINGIDUNUM, gde je prekazivala vezbe poslusnosti i rad na agiliti stazi. To ljubitelji azijata nemaju cesto prilike da vide, ali Rohnet sa uspehom savladala i taj zadatak. Bila je uspesna i na izlozbama - osvojila je 2.(2007.) i 4.(2008.) mesto na Evropskim izlozbama pasa.

Druga zenkica - Bayburi Shandi ZHAMAL je stigla iz Moskve, iz jedne od najtrofejnijih odgajivacnica u Rusiji. Kcherka je CH RUS, GRAND CH Ergisa i CH RUS NKP CAO Bajburi Shandi Amine. Zhamal je postala Mlada sampionka kluba ruskih rasa (sudija I.Svec, Rusija), Sampionka Srbije, takodje savladala osnove dresure i imala nastup u agilitiju u Kragujevcu, vodic - Marija Simic. Ne zelimo da promovisemo rasu SAO kao psa za sport i razonodu, ipak je njihova namena je nesto drukcija, ali zelimo svim ljubiteljima SAO da skrenemo paznju da je azijat odlican pas-kompanjon, spreman da prati svog vlasnika u svim njegovim poduhvatima.

Prethodne, 2009. godine pristigla iz Rusije jos jedna mlada nada odgajivacnice - ASKOR YUMAR DERBI, kcerka Zauralskog Medveda Ishmurata i lepotice Askor Yumar Karakshi. Za sada je zavrsila Sampionat mladih Srebije i sprema se za ozbiljnija takmicenja.

Takodje, mozemo se pohvaliti uspehom azijata naseg odgoja. Kcerka Bayburi Shandi Zhamal i Zhaanbeka (sin Turkmen Kala Alamata) ALADZA IZ RUSKOG IZVORA postala je "Najlepse stene" na Svetskoj izlozbi u Bratislavi 2009., a 2010. - stekla tituel - Mladi sampion Srbije, Makedonije i Bugarske. Braca Aladze - AK TAK IZ RUSKOG IZVORA, AJBAR IZ RUSKOG IZVORA, ABREK IZ RUSKOG IZVORA - uspesno se takmice, a lidira AK TAK - Mladi samion Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Balkana. Stize ga AJBAR - Mladi sampion Srbije, kandidat za sampiona Hrvatske.

Od legla Bayburi Shandi Zhamal i Torgaja (sina Kabura i Akche Mato vl. Habibulin) u odgajivacnici su ostavljene BARAKUDA i BALTA IZ RUSKOG IZVORA.

Najnovij clan nashe odgajivacnice - DOVLET VATAN (Kara Kelle Rovshan II x Aikichi) stigla iz Ukrajine i odlicno se uklopila. Nosioc cisto Turkmenskog tipa, potice od najpoznatijih pasa Turkmenskog porekla.

Foto Istorija:

© Zabranjeno je koriscenje tekstova i autorskih fotografija bez saglasnosti administaraciji sajta!